a

CBD Bratislava by Hemp Brothers

CBDnewsV ČR zvíťazil zdravý rozum. Vláda vďaka Pirátom nezaradila Kratom a HHC na zoznam zakázaných látok

V ČR zvíťazil zdravý rozum. Vláda vďaka Pirátom nezaradila Kratom a HHC na zoznam zakázaných látok

Kanabinol HHC, ktorý pochádza z konope, a Kratom vyrábaný z tropickej rastliny, nedá Česko na zoznam zakázaných látok. HHC aj Kratom majú psychoaktívne účinky a odborníci sa sporia, či je ich užívanie bezpečné.

Kratom a kanabinol HHC sa v Česku na zoznam zakázaných látok nezaradia. Vláda ich naňho dnes nezapísala. Podľa Pirátov sa namiesto zákazu bude klásť dôraz na nastavenie väčšej ochrany používateľov. Kanabinol HHC pochádza z konope a Kratom z tropickej rastliny. V malom množstve môžu mať liečivé účinky, vo veľkých dávkach utlmujú. Predávajú sa ako oleje, tinktúry, tablety či prášok. Rezort zdravotníctva navrhoval zákaz kvôli ich dostupnosti deťom. Experti hodnotia tieto látky ako menej rizikové, odporúčajú stanoviť pre ich predaj a kontrolu jasné pravidlá.

Národný protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil už skôr povedal, že nová legislatívna úprava je pripravená a je možné ju rýchlo prijať v Parlamente ako poslanecký návrh. Kratom aj HHC by mali patriť na zoznam takzvaných psychomodulačných látok. Stanoviť by sa mali pravidlá ich predaja a kontroly.

„Už dávno sa ukázalo, že tupá prohibícia nie je riešením. O tom sa nám podarilo presvedčiť aj našich koaličných partnerov na dnešnom rokovaní vlády. Kratom ani HHC tak nebudú zaradené medzi zakázané látky. Namiesto toho sa bude klásť dôraz na väčšiu ochranu detí i dospelých užívateľov,“ uviedli Piráti.

Podľa ministra poľnohospodárstva Marka Výborného (KDU-ČSL) vo vláde na schválenie zákazu nebola väčšina a návrh novely s novými pravidlami už v utorok dostala poslankyňa vládnej ODS Zdenka Němečková Crkvenjaš. „Na základe koaličnej dohody bude zákon čo najskôr novelizovaný,“ uviedol minister. Podľa neho sa vďaka poslaneckému návrhu legislatívny proces urýchli.

Vobořil po dnešnom rokovaní vlády povedal, že pod normu by sa mohli popri poslankyni ODS podpísať aj ďalší zákonodarcovia vládnych strán. Kvôli rýchlemu prijatiu normy oslovil už aj opozičných poslancov. S niektorými sa dnes stretol, aby návrh objasnil. Podľa Výborného by mali po novele existovať dve kategórie látok – zakázané a regulované.

Na druhý zoznam by patrili okrem iného Kratom a HHC. Vobořil už skôr povedal, že tieto psychomodulačné látky by si nemohli kúpiť mladí do 18 rokov a deti. Predaj by mohol byť len s obsluhou, nie v automatoch. Zakázaná by bola reklama.

Protidrogový koordinátor, minister pre legislatívu aj vládny protidrogový odbor sa stavali proti zákazu. Upozorňovali na to, že by potom držanie Kratomu či HHC bolo trestné. Hroziť by tak mohli roky väzenia a náklady by si vyžiadalo stíhanie aj súdne procesy.

Na zozname zakázaných látok je v Česku okolo päť stoviek zlúčenín. Delí sa do siedmich skupín. Ministerstvo zdravotníctva teraz navrhovalo do dvoch najprísnejších skupín – tretej a štvrtej – popri Kratome a HHC zapísať aj ďalšie substancie. Podľa Výborného vláda schválila rozšírenie tretieho oddielu. Medzi zakázané látky by tak mali novo patriť syntetické opioidy brorfín, etonitazepyn a protonitazen.

zdroj: Vláda nezařadila kratom a kanabinol HHC na seznam zakázaných látek – Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Post a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *