a

CBD Bratislava by Hemp Brothers

CBDnewsČesko sa pripravuje na legalizáciu THC. Konope v obchodoch aj kluboch. Uvoľnime trh, vodka škodí viac, hovorí drogový koordinátor

Česko sa pripravuje na legalizáciu THC. Konope v obchodoch aj kluboch. Uvoľnime trh, vodka škodí viac, hovorí drogový koordinátor

Kúpiť marihuanu bude podobne ľahké ako si zaobstarať alkohol alebo cigarety. Len bude potrebné zájsť do špeciálneho obchodu a zaregistrovať sa, verí národný protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Ten chystá vládny návrh na zavedenie regulovaného trhu s kanabisom, do snemovne by mohol zamieriť ešte tento rok. „Verím, že prejde. Speje k tomu celý svet,“ hovorí v rozhovore pre Aktuálně.cz.

Takto dnes vyzerajú obchody v centre Prahy, ktoré sa tvária, že predávajú marihuanu. Výrobky s THC tam ale turisti nenájdu. To by sa s vládnym návrhom mohlo zmeniť. | Foto: Jakub Plíhal

Dnes si ľudia bežne chodia do obchodu pre cigarety alebo fľašu vodky. Pokiaľ návrh prejde, bude možné si rovnako jednoducho kúpiť aj marihuanu?

Bude to možné, ale prísnejšie, než ako to poznáme s alkoholom. Marihuana sa bude predávať v špecializovaných obchodoch, ktoré nebude môcť prevádzkovať každý a nebudú všade. Takže to bude iné, hoci by som povedal, že fľaša vodky je o niečo rizikovejšia ako konope.

Pôjde teda o obchody, kde sa bude predávať len konope?

Presne tak. Ale hovoríme im licencované výdajne, nie obchody. Ich prevádzkovateľ bude musieť platiť licenčný poplatok, dodržiavať prísne štandardy a byť trestne bezúhonný. Človeku, ktorý si bude chcieť kúpiť konope (pozn. red. s obsahom THC vyšším ako 1%), samozrejme bude musieť byť aspoň 18 rokov a tiež sa bude musieť v obchode zapísať do registra užívateľov.

Na čo je potrebné, aby sa používatelia zapísali do registra?

Návrh predpokladá, že každý si bude môcť kúpiť len určité množstvo konope na mesiac (pozn. red. s obsahom THC vyšším ako 1%). Tým pádom potrebujeme mať systém kontroly prepojený naprieč obchodmi. Aké množstvo konope si budú môcť ľudia kúpiť? Reálna úvaha je 100 až 150 gramov na mesiac (jedna marihuanová cigareta obsahuje asi tretinu gramu marihuany, pozn. red.). Bude užívateľ musieť cigaretu vyfajčiť na určitom mieste, alebo si ju bude môcť zobrať domov? Bude záležať na tom, či si to kúpia v licencovanej výdajni alebo v konopnom klube. Tam sa predpokladá, že to užije na mieste. Konope kúpené v obchode si samozrejme bude môcť vziať domov.

Ako budú také konopné kluby fungovať?

Rovnako ako si dnes ľudia bežne pália slivovicu z vlastných sliviek, tak je časť ľudí, ktorí si budú chcieť pestovať konope (pozn. red. s obsahom THC vyšším ako 1%) pre vlastnú potrebu. Konopný klub je potom dohoda takých ľudí, ktorí sa poznajú medzi sebou. Povedia si, je nás 40, každý z nás chodí do práce a nemáme čas pestovať. Tak sa tomu budú jeden alebo dva z nich venovať naplno, zvyšok bude odvádzať členský poplatok a kontrolovať, či všetko beží, ako má. Zároveň si budú vyberať svoj prídel konope. Samozrejme aj pri klube budú platiť obmedzenia na vydanie určitého množstva látky a tiež na počet jeho členov. Hoci som abstinent, navštívil som taký klub v Barcelone, aby som videl, ako to funguje. Konopné kluby tam prevádzkujú veľmi dobre. Všetci automaticky dostanú brožúrky o rizikách, navyše je tam obsluha, ktorá má výcvik, ako sa správať k ľuďom v určitých situáciách.

Môžeme teda očakávať, že v nasledujúcich rokoch budú v uliciach vznikať coffee shopy, ako to poznáme napríklad z Amsterdamu, aj keď pre uzavretú spoločnosť?

Nie, nemalo by ísť nijako navonok spoznať, že ide o konopný klub. V Barcelone napríklad nesmú mať reklamu na dverách ani webové stránky. Je to veľmi striktné, hoci to niektorí prevádzkovatelia obchádzajú.

A čo výdajne? Napríklad v Spojených štátoch majú obchody s kanabisom často farebnú výzdobu a jednotlivé odrody sa predávajú pod atraktívnymi názvami s výraznými obalmi. Bude sa stať nejako snažiť zabrániť tomu, aby marihuana náhodou nepôsobila na ľudí príliš lákavo, podobne ako to robí napríklad u cigariet?

Obaly chceme mať jednotné, bez obrázkov a s informáciami o rizikách. Počíta sa aj so zákazom reklamy. Ale asi nikto nebude obmedzovať, či si niekto môže výdajňu nejako dekorovať. „Čoskoro to bude všade. Kto hovorí, že nie, mýli sa“

Z akého dôvodu by sa mal trh s marihuanou v Česku legalizovať?

Pozorujeme, že celý svet naprieč kontinentmi, či už vezmeme juhovýchodnú Áziu, Severnú Ameriku alebo Európu, speje ku kontrolovanému trhu. Hlavných dôvodov je niekoľko.

Kriminalizačný model, kedy zatvárame ľudí za vypestovanie alebo predaj niekoľkých kilogramov konope (pozn. red. s obsahom THC vyšším ako 1%) na mnoho rokov do väzenia, nemá žiadny efekt a len zvyšuje náklady. Na regulovanom trhu štát zarobí. A nejde len o licenčné poplatky. Ak dnes na daniach vyberáme stámilióny korún z hazardu, tak tu to budú miliardy, možno desiatky miliárd. Navyše tu začnú fungovať kontrolovaní Českí výrobcovia, ktorí na tom môžu tiež zarobiť a exportovať. Riziká užívania pritom nie sú také vysoké ako napríklad pri alkohole, u ktorého nám 400 ľudí ročne zomrie len na jednoduché predávkovanie. Pri konope nič také nie je.

Nebude to ale všetko za cenu toho, že sa zvýši počet používateľov marihuany?

Stúpne počet rekreačných užívateľov, čo si ju občas kúpia, ale nebudú konope (pozn. red. s obsahom THC vyšším ako 1%) fajčiť pravidelne. Nepôjde navyše o rizikových užívateľov, ktorých máme asi 30-tisíc. V Colorade, kde je trh naozaj veľmi uvoľnený, časť ľudí, čo rizikovo pila alkohol, prešla na konope. A poklesol aj počet násilných trestných činov pod vplyvom alkoholu. Som teda presvedčený, že konope môže byť substitučná možnosť pre ťažkých alkoholikov. Pod dohľadom lekára môže konope na alkoholika fungovať ako nikotínová náplasť na fajčiara. Chápem, že toto sa nepáči časti tradicionalistov. Ani jedno nie je ideál, ale každodenné pitie je výrazne rizikovejšie.

Očakávate, že vzrastie počet používateľov aj medzi maloletými? Česko predsa len už dnes patrí k špičke, čo sa týka užívania mladými.

Neočakávam. V Kanade alebo v Holandsku s príchodom regulovaného trhu poklesol počet šestnásťročných, ktorí marihuanu užívajú pravidelne. V Holandsku je to teraz na tretine Česka. Spoločenská atmosféra v krajinách s najdlhšou tradíciou sa naopak tak premenila, že si už mladí ľudia nechodia konope kupovať. Čierny trh je tam značne obmedzený, napríklad v Kanade ho legálny trh nahradil zo 70 percent a podobne to očakávam aj u nás. Dospelí si ho kúpia inde a čierny trh nebude fungovať len kvôli pár šestnásťročným. Navyše to pre mladých v týchto krajinách s povolením prestalo byť „sexy“.

V predchádzajúcich návrhoch sa objavovalo pravidlo, aby neboli výdajne blízko škôl. Počíta sa s tým?

Chcem, aby si toto určovali samé obce. V niektorých mestách je škola na každom rohu.

Počíta sa aj s posilnením prevencie?

Regulovaný trh funguje najlepšie aj z hľadiska prevencie. Stále budeme mať políciu, ktorá môže potierať nelegálny predaj a zároveň kontroluje, kde a komu sa konope vydáva, ako to poznáme pri tabaku a alkohole. Zároveň obmedzíme množstvo účinnej látky a zabránime tomu, že díleri z jednej ruky vydávajú marihuanu aj heroín. Hovorím ale, poďme časť z prostriedkov, ktoré vyberieme, vrhnúť do prevencie a liečby. Tam chýbajú peniaze. Tvárime sa, že sme na Západe, ale v tejto veci sme ďaleko na Východe. Rozpadla sa nám tu sieť pomôcť ľuďom, ktorí majú problémy s alkoholom. Poďme do toho vložiť časť peňazí. Informovanosť tu chýba, nielen pri konope. To je zo všetkých problémov ten najmenší.

Má vôbec dnes šancu regulovaný trh s kanabisom prejsť?

Vo vláde sú napríklad ľudovci, ktorí sa doteraz stavali na uvoľňovanie odmietavo. Verím tomu, že to šancu má, inak by som sa do toho nepúšťal. Chcel by som, aby sa to v snemovni riešilo budúci rok alebo ideálne v druhej polovici tohto roku. Na ceste ale ešte môže byť množstvo otáznikov. Treba však zdôrazniť, že toto nie je nejaká Vobořilova iniciatíva, spúšťa sa to v niekoľkých krajinách naraz. Niektoré už štartujú pilotné projekty, Nemecko chystá v niektorých mestách pilotnú štúdiu, kde povolí komerčnú produkciu a predaj. Vznikajú veľké skupiny, ktoré do trhu s kanabisom investujú. Čoskoro to bude všade. A kto hovorí, že nie, tak sa mýli. Teraz máme možnosti si povedať, že to urobíme po svojom včas a tak, aby to zodpovedalo našim predstavám, alebo budeme posledné a len preberať modely iných štátov. Preklopiť trh do legálneho rámca, prísne kontrolovaného, ​​a nastaviť preventívne pravidlá je jednoducho najreálnejší model. Rovnako nezakazujeme hazard, aj keď k nemu má pozitívny vzťah minimum ľudí. Už vieme, že prohibícia nie je funkčná. Len sme si na ňu pri drogách, ako je konope, zvykli.

Autor: Tomáš Klézl, zdroj: Konopí v obchodech i klubech. Uvolněme trh, vodka škodí víc, říká drogový koordinátor – Aktuálně.cz (aktualne.cz)

Post a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *