a

CBD Bratislava by Hemp Brothers

CBDnewsKonopa siata ako cesta k udržateľnosti

Konopa siata ako cesta k udržateľnosti

Konopa siata (Cannabis sativa L.) je jednou z najstarších poľnohospodárskych plodín v histórii ľudstva. Táto pozoruhodná rastlina sa pestuje nielen na potravinárske účely. Okrem mnohých zdravotných benefitov má tiež dôležitý prínos pre životné prostredie. Môže byť pestovaná bez použitia chemických látok a slúži ako udržateľný zdroj na výrobu mnohých produktov. Konopa predstavuje jeden z najekologickejších materiálov budúcnosti. Ľudia, ktorým záleží na prostredí, v ktorom žijú, hľadajú spôsoby, ako vytvoriť udržateľnú budúcnosť pre ďalšie generácie na našej planéte. Viete, ako môže práve konopa pomôcť chrániť životné prostredie a prispievať tak k udržateľnosti?

Konopa siata – zázračná plodina

Označiť konopu ako zázračnú plodinu má svoje opodstatnenie. Je to pravdepodobne najvšestrannejšia a najudržateľnejšia plodina na pestovanie. Celá konopná rastlina, od stoniek až po semená, sa dá využiť v komerčnej výrobe a pri jej ekologickom pestovaní (bez použitia chemických látok) dokáže nahradiť mnohé komerčné produkty s minimálnym vplyvom na životné prostredie. Nehovoriac o tom, že vzhľadom na obsah výživových látok sa konopa považuje za tzv. superpotravinu. Vďaka kompletnému spektru aminokyselín a optimálnemu pomeru omega-6 a omega-3 mastných kyselín, ako aj obsahu ďalších mikronutrientov, patria konopné semená z nutričného hľadiska k najkomplexnejším potravinám, aké existujú.

1. Rýchly rast a odolnosť voči chorobám

Rastliny konopy sú vo všeobecnosti nenáročné na pestovanie a dobre znášajú sucho. Rastú veľmi rýchlo, väčšina odrôd dosahuje viac ako 2 metre. Vhodný čas na zber je približne od 60 do 120 dní od sejby, v závislosti od teploty a vlahy. Rýchle tempo rastu znamená pre pestovateľov príležitosť na viacnásobnú úrodu počas roka, a teda vyššie celkové výnosy. Dôležitým faktorom je tiež nízke riziko chorôb pri jej pestovaní. Konopa je prirodzene silná plodina, odolná voči najbežnejším chorobám a škodcom. Neznamená to, že by sa jej tieto nástrahy úplne vyhýbali, ale jej rýchly rast a prirodzená odolnosť sú najlepším predpokladom na to, aby si s nimi poradila. Práve preto sa dá pestovať bez použitia chemických pesticídov a herbicídov, čo šetrí nielen peňaženky farmárov, ale predovšetkým životné prostredie. V niektorých regiónoch sa pestuje aj viackrát za vegetačné obdobie, čo ďalej zvyšuje jej udržateľnosť.

2. Znižovanie oxidu uhličitého v atmosfére

Ďalšou vlastnosťou konopy, ktorá má pozitívny vplyv na životné prostredie, je absorpcia oxidu uhličitého (CO2) zo vzduchu. Pestovanie konopy je uhlíkovo negatívne, čo znamená, že absorbuje viac CO2 nielen ako sama vyprodukuje, ale aj ako sa celkovo spotrebuje na samotné jej pestovanie. Preukázalo sa, že konopa absorbuje viac CO2 na hektár ako akákoľvek iná komerčná plodina. Jeden hektár vysadenej konopy dokáže absorbovať až 15 ton CO2 a premeniť ho na biomasu. Znižovaním atmosférického CO2, hlavného skleníkového plynu, ktorý sa podieľa na globálnom otepľovaní planéty, pomáha pestovanie konopy bojovať s klimatickými zmenami.

3 Priemyselné spracovanie a mnohostranné využitie konopy

Konopa je plodina s nesmierne všestranným využitím. Každú časť tejto rastliny, od semien po stonky a kvety, možno plnohodnotne využiť ako udržateľný zdroj na výrobu rôznych produktov, ako sú napríklad:

  • potraviny pre ľudskú výživu,
  • krmivá pre zvieratá,
  • kozmetické produkty starostlivosti o pokožku a vlasy,
  • biopalivá,
  • ekologické baliace materiály a bioplasty,
  • textil (zdroj vlákna na výrobu oblečenia, plachiet, povrazov atď.),
  • papier,
  • ďalšie produkty

Konopa slúžila po stáročia predovšetkým ako zdroj vlákna. Konopné vlákno malo kľúčovú úlohu vo vojnovom zbrojení pri zhotovovaní lán a lodného vybavenia, ale používalo sa aj na výrobu oblečenia. Konopné oblečenie sa začína opäť dostávať do pozornosti. Prečo je konopa výbornou voľbou na výrobu oblečenia? Vďaka tomu, že je odolná a trváca, konopné oblečenie nie je záležitosťou jednej sezóny. Ďalšou výhodou konopného vlákna sú jeho vynikajúce priedušné, izolačné a tiež antibakteriálne vlastnosti. V porovnaní s bavlnou si konopa vyžaduje až štvornásobne menej vody, možno ju pestovať bez chemických látok, a teda predstavuje menej náročnú alternatívu.

4 Pestovanie v interiéri aj exteriéri

Konopa je silná plodina, ktorej sa darí vo väčšine prostredí, s výnimkou extrémne suchých púštnych a vysokohorských oblastí. Poľnohospodári si môžu vybrať medzi jej pestovaním v interiéri alebo v exteriéri. Prevažuje exteriérové pestovanie, ktoré umožňuje dosiahnuť veľký objem pri relatívne nízkych nákladoch. Pri pestovaní konopy v interiéri je potrebné vytvoriť kontrolované prostredie s umelým osvetlením a regulátormi teploty pre čo najlepšie riadenie rastu a kvitnutia rastliny.

5 Konopný plast – materiál budúcnosti 

Konopa dokáže nahradiť mnohé menej ekologické suroviny vo výrobe produktov. Ako už bolo spomenuté, možno ju použiť na výrobu biologicky rozložiteľných plastov, ktoré sú prijateľnejšie pre životné prostredie ako tradičné plasty na báze ropy. Takýto plast vyrobený z konopy je silný, odolný a ľahký, preto môže byť užitočný v mnohých priemyselných odvetviach. Viaceré prestížne automobilové značky ho využívajú ako náhradu uhlíkových a sklenených vlákien pri výrobe panelov dverí a iných automobilových dielov.

Konopa patrí medzi rastliny s najširším spektrom využitia. Je plodinou, ktorá bola v našich končinách využívaná už v dávnej minulosti, no dnes vieme takmer s určitosťou povedať, že bude aj plodinou budúcnosti.

zdroj: Konopa siata ako trvalá cesta k udržateľnosti | Puffim Organic

Post a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *