a

CBD Bratislava by Hemp Brothers

CBDnewsV Čechách bude legálne 1% THC v rastlinách konope

V Čechách bude legálne 1% THC v rastlinách konope

Na včerajšom hlasovaní (14.9. pozn. red.) poslanci prijali novelu zákona o návykových látkach v takej podobe, v akej sme ju pred pár mesiacmi schválili v treťom čítaní. Nebolo to len tak, samotné vyjednávanie v Snemovni bolo dlhé a náročné. O vidlách, ktoré nám do novely hodil Senát niekoľkými svojimi pomýlenými pozmeňovacími návrhmi, ani nehovoriac.

Preto som veľmi rád, že sme dnes získali viac ako potrebnych 101 hlasov pro. Novela tak bola prijatá v tej najlepšej možnej podobe (aspoň vo vzťahu k aktuálnej politickej realite). Veľká vďaka na tomto mieste patrí môjmu ctenému kolegovi Radkovi Holomčíkovi. Ten pre súčasný úspech viac ako rok vyšlapával cestičku na poľnohospodárskom výbore PS a na ministerstvách poľnohospodárstva.

Aké zmeny očakávať?

Čo znamená prijatie novely pre vás, občania tejto krajiny (ČR pozn. red.)? Novela bude platná až od 1. Januára budúceho roka, preto len v rýchlosti a bez technických detailov:

1. Dôjde k navýšeniu limitu obsahu THC v technickom konope na 1%. Pestovatelia sa teda nebudú musieť obávať kriminalizácie v dôsledku pekného počasia a ďalších pestovateľských podmienok.

2. Poľnohospodári pestujúci odrody technického konope zo spoločného európskeho katalógu nebudú musieť preukazovať obsah THC v rastlinách konope. Iba predložia certifikát o pôvode osiva.

3. Kvôli finančne i administratívne dostupnejším licenciám dostanú aj normálny podnikatelia možnosť zapojiť sa do produkcie konope pre liečebné použitie.

4. Vďaka umožneniu hromadnej extrakcie konope pre liečebné použitie dôjde k zásadnému rozšíreniu ponuky liekových foriem pre pacientov, ktorí sa konope liečia.

5. Všetky extrakty z konope, ktoré majú obsah THC do 1% hmotnosti a ktoré zároveň nemajú omamné účinky, budú úplne vyňaté z režimu nakladania s návykovými látkami. To znamená, že napríklad mastička vyrobená z neomamnej (teda majoritne CéBéDéčkové) odrody konope, už nebude návykovou látkou, hoci obsahuje THC a hoci pôvodná rastlina konope mohla presiahnuť aj 1% THC. Vďaka nariedeniu účinných látok počas výroby masti vznikne "extrakt", ktorý nebude návykovou látkou v zmysle zákona.

V súčte ide teda o balík pragmatických opatrení nezaťažených dogmatizmom a stereotypizácie. Tie sú pre Českú politiku v oblasti návykového správania bohužiaľ stále zásadnými prekážkami, ako sme sa presvedčili aj v priebehu prerokúvaní tejto novely.

Poslanci Radek Holomčík a Tomáš Vymazal krátko po schválení novely. Foto: Archív Tomáša Vymazala

Tým skôr má teší, že sa podarilo zachovať zásadne pozmeňujúcimi návrhmi. Teda napr. Spomínané 1% THC, alebo umožnením samotného pestovania rastlín konope na liečebné POUŽITIE bez povinnosti preukazovať sa extrémne drahým certifikátom správnej výrobnej praxe.

Vďaka Vám všetkým za podporu a nebojte sa: Nezabúdame ani na psychoaktívne konope pre osobnú potrebu dospelých občanov. Za jeho dostupnosť budeme bojovať v nasledujúcom volebnom období, nech voľby dopadnú akokoľvek.

Autorom článku je: Tomáš Vymazal, poslanec PS ČR a člen Pirátské strany

zdroj: Pirátům se podařilo prosadit zvýšení limitu THC na 1 procento! – Magazín Konopí (magazin-konopi.cz)

Post a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *